:)
Marcepan: zad.zastosuj podstawienie t=x2 i rozwiaz rownanie
a) x4−20x2+64=0
b)x4−26x2+25=0
c)x4−29x2+100=0
25 lis 16:29
KASIA: a ) t= x
2 , t≥0
t
2 − 20t + 64 = 0
teraz rozwiązujesz jak normalne równanie kwadratowe, i poźniej wyniki podstawiasz pod t
25 lis 16:43
Marcepan: wlasnie wyliczyłam Δ i x1,x2 co dalej

?
25 lis 16:45
KASIA: Δ = 400 − 256 = 144
√Δ = 12
| | 20 − 12 | | 20+12 | |
t1 = |
| t2 = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
t
1 = 4 t
2 = 16
x
2 = 4 x
2 = 16
x = 2 lub x= −2 x=4 lub x= −4
25 lis 16:47
mac: pamiętaj, że jak masz wstawioną zmienną pomocniczą t to nie będzie x
1 i x
2 tylko t
1 i t
2 
i potem jak otrzymasz wyniki wstawiasz pod równanie t = x
2
25 lis 16:48
Marcepan: aa dzięki
25 lis 16:49