podobieństwo trójkątów
magda: Czy trójkąt,którego dwa boki maja długość 12cm i 8 cm możę być podobny do trójkąta o bokach
długośći 6cm, 9cm, i 11cm? odpowiedz uzasadnij.
25 lis 16:23
Pawcio: musisz sprawdzić proporcje między tymi bokami, a dokładniej, czy:
12/11=8/9 − napewno nie
lub czy 12/11=8/6 − również nie
jeszcze sprawdzenie dla:
12/9 = 8/6
o i tu się zgadza, są zachowane proporcje. więc trzecim bokiem tego trójkąta będzie
x/11=12/9
po wyliczeniu x=44/3
25 lis 22:22
think:
Pawcio ale Ty sobie nie zdajesz sprawy z powagi problemu... bo widzisz w odpowiedziach pisze,
że te trójkąty są podobne, więc niezależnie ile podasz argumentów przeciw, to się nie liczy,
bo to się nie zgadza z tym co pisze w książce...
https://matematykaszkolna.pl/forum/66581.html
25 lis 22:30
Pawcio: Think, no poczekaj, aby udowodnić że trójkąty są podobne, wystarczy wyciągnąć warunek, że
odpowiednie boki są proporcjonalne.
Podane są 2 boki i nie wiemy, które z którymi mamy połączyć. Jakby były 3 boki, to oczywiście
najdłuższy łączylibyśmy z najdłuższym, a najkrótszy z najkrótszym. Tutaj musimy posprawdzać
inne możliwości.
Jeżeli stosunki 2 boków a dokładniej 12/9 oraz 8/6 są takie same, to jest szansa że trójkąt
jest podobny, jeżeli trzeci bok x , będzie proporcjonalny do 11, zatem 12/9 = x/11
Czyż nie tak?
25 lis 22:38
think: Pawcio, no to mnie właśnie oświeciłeś, bo ja oczywiście "Czy trójkąt,którego dwa boki maja
długość 12cm" zinterpretowałam, że dwa boki mają po 12 cm

czyli że mamy do czynienia z
równobocznym. Dobra, zwracam honor i najmocniej przepraszam jak zwykle książka się nie myli
25 lis 22:40