liczby rzeczywiste
KASIA: Wykaż że jeśli x+y+z = 0, to xy + yz + zx ≤ 0
25 lis 16:10
mariusz: podnies x+y+z=0 do kwadratu i zostaw po lewej tylko xy + yz + zx, potem wyciagnij wnioski
25 lis 16:18
Tragos: x + y + z = 0 / podnoszę obustronnie do kwadratu
(x + y + z)
2 = 0
x
2 + y
2 + z
2 + 2xy + 2yz + 2xz = 0
x
2 + y
2 + z
2 + 2(xy + yz + xz) = 0
x
2 + y
2 + z
2 = −2(xy + yz + xz)
| | 1 | |
xy + yz + xz = − |
| * (x2 + y2 + z2) |
| | 2 | |
xy + yz + xz ≤ 0
| | 1 | |
− |
| * (x2 + y2 + z2) ≤ 0 / *(−2) |
| | 2 | |
(x
2 + y
2 + z
2) ≥ 0 − zd. prawdziwe
cnd.
25 lis 16:21
KASIA: dziękuję ogromnie
25 lis 16:24