Wyznacz n jeśli
Ewa: Mam problem nie wiem jak wyznacza się n
Jest taki przykład:
2,7 *10n=2700000
0,00005*10n=5000
Jaki jest sposób na zrobienie tego zadania?Proszę o wytłumaczenie mi jak zrobić to zadanie.
25 lis 16:06
mila: 1) najpierw podziel obie strony przez 2.7
25 lis 16:09
Ewa: 2700000//:2,7=1000 000
25 lis 16:11
Ewa: i co muszę dalej zrobić
25 lis 16:11
Tragos: 2,7 * 10n = 2 700 000 / : 2,7
10n = 1 000 000
teraz zapisujesz prawą stronę do tej samej podstawy co lewa, czyli
10n = 106
n = 6
25 lis 16:12
KASIA: i otrzymasz 10n = 1000000, więc 102 = 106, więc n = 6
25 lis 16:13
KASIA: tam miało być 10
n = 10
6
25 lis 16:13
Ewa: Wielkie dzięki

wszystkim

za przejrzyste wytłumaczenie
25 lis 16:15