przedstaw liczbe w postaci potegi o podstawie 3:
lili: przedstaw liczbe w postaci potegi o podstawie 3:
a)81*27
b)(333:113)2:272
c)2432:93
d)(93*243)5:7296
e)(35*9)2*81
f)(182*813)2:(4*315)2
25 lis 15:58
mila: 81 :3
27:3
9:3
3:3
1 81=34
27:3
9:3
3:3
1 27=33
dalej to wzory musisz umieć
34*33=33+4=37
przy dzieleniu potęgi się odejmuje
w e) (an)m=an*m
25 lis 16:08
tjrw:
12 gru 12:34
janek191:
Po 11 latach odkopane

b)
| | 113*33 | |
= ( |
| )2 : (33)2 = (33)2 : (33)2 = 1 =30 |
| | 113 | |
12 gru 12:46
a7: c) (35)2:(32)3=310:36=310−6=34
12 gru 22:25