nierówność z parametrem
gooocha: Dla jakich wartości paramteru m rozwiązaniem nierówności
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych ?
25 lis 15:16
Tragos: zaczynam od dziedziny:
x
2 − 2x + 5 ≠ 0
Δ < 0 ⇒ dla każdego x ∊ R: x
2 − 2x + 5 > 0
D = R
| x2 + mx + 13 | |
| − 3 ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
| x2 + mx + 13 | | 3(x2 − 2x + 5) | |
| − |
| ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | | x2 − 2x + 5 | |
| x2 + mx + 13 − 3x2 + 6x − 15 | |
| ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
| −2x2 + mx + 6x − 2 | |
| ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
| −2x2 + (m+6)x − 2 | |
| ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
| −(2x2 − (m+6)x + 2) | |
| ≤ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
| 2x2 − (m+6)x + 2 | |
| ≥ 0 |
| x2 − 2x + 5 | |
mianownik zawsze dodatni, czyli to jest ≥ 0 ⇔
2x
2 − (m+6)x + 2 ≥ 0
Δ
1 = m
2 + 12m + 36 − 4*2*2 = m
2 + 12m + 36 − 16 = m
2 + 12m + 20
Δ
1 < 0
m
2 + 12m + 20 < 0
25 lis 15:33
Tragos: no teraz już sobie dokończ tą nierówność kwadratową
25 lis 15:35
Tragos: sorry, ma być Δ1 ≤ 0
m2 + 12m + 20 ≤ 0
25 lis 15:35
gooocha: okej dziękuję
25 lis 16:26