25 lis 14:58
Tragos: zad 4.
|2x+1| − 4|x−3| − 2|x|, x ∊ <0,3)
wybieramy przykładowo x = 1 z powyższego przedziału, dla x = 1:
2x + 1 jest nieujemne, czyli nie będziemy zmieniać znaku
x − 3 jest ujemne, czyli zmieniamy znak
x jest nieujemne, czyli nie zmieniaku znaku,
zatem można to zapisać w takiej postaci
2x + 1 − 4 * (−(x−3)) − 2x = 2x + 1 + 4(x−3) − 2x = 2x + 1 + 4x − 12 − 2x = 4x − 11
25 lis 15:04
Tragos: zad 5.
a) odp: x ∊ {−5, −1, 5, 9}
25 lis 15:07
Tragos: b) odp. x ∊ <1, 5>
25 lis 15:09
karolajn: Jeżeli macie czas,możecie też 6
25 lis 15:23