trójkąt
zuzaaa: Boki Trojkata ABC maja dlugosc 13cm,20cm,21cm, Oblicz:
a)pole trojkata ABC
b)dlugosc promienia okregu opisanego na tym trojkacie
c)dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trojkat
d)sinus najmniejszego kata w trojkacie ABC
25 lis 12:33
sushi_ gg6397228:
a) wzor Herona
| | a*b*c | |
b) pole trojkata= |
| −−> masz wszystko dane oprocz "R" |
| | R | |
| | a+b+c | |
c) pole trojkata= |
| * r −−> masz wszystko dane oprocz "r" |
| | 2 | |
d) najmniejszy kat, lezy naprzeciwko najmniejszego boku
| | 1 | |
pole trojkata= |
| * (bok sredni)* (bok najwiekszy) * sinus α −−> masz wszystko dane |
| | 2 | |
oprocz "sinα"
25 lis 12:39
zuzaaa: dzięki
25 lis 12:40