Prawdopodobienstwo gimnazjum
Margeritta: bardzo proszę o pomoc
PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Zad1.
Rzucamy dwukrotnie kostką sześcienną, której dwie ściany są czerwone, 3 niebieskie i jedna
biala.
a) Podaj zbiór zdarzeń sprzyjajacych zdarzeniu A−wypadły ścianki w jednakowym
kolorze(uwzględnij kolejnosc rzutów
b) Podaj prawdopodobieństwo zdarzenia A
Zad.2
W urnie jest 14 białych kul. Ile czarnych kul trzeba do tej urny dorzucić aby
prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli wynosiło 0,3?
25 lis 10:42
AC:
Ω = {(ω
1;ω
2): ω
1;ω
2∊{n; c; b}}
A = {(n,n),(b,b),(c,c)}
P(A) = P({(n,n)}) + P({(b,b)}) + P({(c,c)})
25 lis 13:13
AC:
Zad2
| | x | |
P(c) = 0,3 = |
| ⇒ x = 6 |
| | x + 14 | |
25 lis 13:19