Nierówność na płaszczyźnie
Manek: W prostokątnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór rozwiązań układu nierówności.
X2+y2−8x+4y+16<0
X2−8x−y+12>0
Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
Proszę o pomoc.
25 lis 08:41
nikka: w pierwszej nierówności masz po lewej stronie równanie okręgu
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 S(a,b) − środek okręgu, r − promień okręgu
przekształcamy lewą stronę do postaci powyżej
x2 −8x + 16 + y2 + 4y + 4 − 4 = 0
(x−4)2 + (y+2)2 = 4
czyli mamy okrąg o środku (4, −2) i promieniu r = 2
rozwiązaniem pierwszej nierówności część płaszczyzny wewnątrz okręgu (bez krawędzi)
druga nierówność to po prostu parabola
−y > −x2 + 8x −12
y < x2 − 8x + 12
znajdź pierwiastki
narysuj okrąg i parabolę , zaznacz rozwiązania poszczególnych nierówności − część wspólna
będzie rozwiązaniem układu
25 lis 09:44
9io,pnj: 52
8 kwi 21:14