matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyc.
Bartek:
NIE UMIEM TEGO DORBZE ZAPISAC ALE TYLKO 4 JEST W LICZNIKU
lim n−>∞
4
{
√
n
2
+2−
√
n
2
+7n
25 lis 02:16
Basia:
4
√
n
2
+2
−
√
n
2
+7n
tak ma być ?
25 lis 02:28
Bartek:
tak.dokladnie tak.
25 lis 02:29
Basia:
musisz pomnożyć licznik i mianownik przez
√
n
2
+2
+
√
n
2
+7n
dostaniesz
4(
√
n
2
+2
+
√
n
2
+7n
)
=
n
2
+2−n
2
−7n
4(
√
n
2
(1+
2
n
2
)
+
√
n
2
(1+
7
n
2
)
=
2−7n
4(n
√
1+
2
n
2
+n
√
1+
7
n
2
)
=
n(
2
n
−7)
4n(
√
1+
2
n
2
+
√
1+
7
n
2
)
=
n(
2
n
−7)
4(
√
1+
2
n
2
+
√
1+
7
n
2
)
→
2
n
−7
4(
√
1+0
+
√
1+0
)
4*2
8
=
= −
0−7
−7
7
25 lis 02:42