proszeeeee o po moc!:)
magda: lim n2(ln(n2+n+1)−ln(n2+n−1))
n−>∞
25 lis 01:17
adrian: Wydaje mi sie ze tak, ale moge sie mylic. Po prostu użyłem tutaj wzoru na roznice
logarytmow.czyli budujemy ułamek.
n2(ln n2+n+1
_______
n2+n−1 )
Wyciagam najwyzsza potege czyli n2
n2( ln n2(1+1/n+1/n2)
_____________
n2(1+1/n−1/n2)
Teraz skracam.I widze, że 1 dazy do 1, 1/n do 0, 1/n2 tez do 0. Wiec cały ułamek dazy do 1/1
czyli 1. A wiemy że ln 1 wtedy i tylko wtedy gdy e0 = 1, czyli nasz ln rowna sie 0. 0 razy
∞2 daje 0. Chyba tak.
25 lis 01:34
Basia: niestety nie; 0*∞ jest symbolem nieoznaczonym
25 lis 01:35
Basia:
| | n2+n+1 | |
f(n) = n2ln |
| |
| | n2+n−1 | |
badam e
f(n) =
| | n2+n+1 | |
[ eln |
| ]n2 = |
| | n2+n−1 | |
| | n2+n+1 | |
[ |
| ]n2 → 1+∞ = 1 |
| | n2+n−1 | |
e
f(n) → 1=e
0
stąd
f(n) → 0
25 lis 02:04