rozwiaz nierownosc z wartoscia bezwzgledna
gosiaa: |x−2|+|6−2x|+x<0
25 lis 01:04
adrian: Najpierw szukamy miejsc dla których wartości bezwzględne wyniosą 0, czyli:
x−2=0
x=2
6−2x=0
2x=6
x=3
x=0
No to mamy 3 przedziały teraz:
1. (−∞;0)
2.<0;2)
3. <2;3)
4. <3:+∞)
I teraz po kolei badasz przedziały, czyli jeżeli wartosc pod wartością bezwględną jest ujemna
dla kazdego argumentu z tego przedziału to zdejmujesz wartosc bezwzgledną ale ze zmianą
znaku:
Następnie rozwiązujesz nierówność. Kolejny krok to porównanie Twojego rozwiązania z każdego
przedziału z owym przedziałem, czyli wybiersz część wspólną tego co, Ci wyszło i danego
przedziału. Na koniec jak juz masz wszystkie rozwiązania ustalone, zestawiasz je, sumując.
25 lis 01:10
adrian: 4 przedziały oczywiscie
25 lis 01:10
adrian: Poprawka,bez tego x=0:
3 przedziały:
1. (−∞;2)
2. <2;3)
3. <3:+∞)
25 lis 01:11
zosiaa: kurcze...tego "I teraz po kolei badasz przedziały, czyli jeżeli wartosc pod wartością
bezwględną jest ujemna
dla kazdego argumentu z tego przedziału to zdejmujesz wartosc bezwzgledną ale ze zmianą
znaku:
Następnie rozwiązujesz nierówność. Kolejny krok to porównanie Twojego rozwiązania z każdego
przedziału z owym przedziałem, czyli wybiersz część wspólną tego co, Ci wyszło i danego
przedziału. Na koniec jak juz masz wszystkie rozwiązania ustalone, zestawiasz je, sumując." to
ja juz za bardzo nie rozumiem... moglbys mi pokazac na 1 przykladzie chcociaz?a ja jak zoabcze
to juz reszte zrobie
25 lis 01:14
adrian: Proszę:
1. (−∞;2)
|x−2|+|6−2x|+x<0
Uproścmy sobie:
|x−2|+2|3−x|+x<0
Tutaj widzimy, że nasza 1 wartośc bezwzględna jest ujemna dla każdego X, z tego przedziału,
wiec zdejmujemy wartość ale ze zmianą znaku.Druga zaś, jest zawsze dodatni, wiec zdjemujemy
wartosc bezwzgledna ale bez zmiany znaku
−x+2+6−2x+x<0
−2x+8 < 0
−x+4 < 0
x > 4
Bierzemy czesc wspolna z przedzialem (−∞;2)
Czyli x∊ [] zbiór pusty.Zaden X tutaj nam sie nie zgra z nierownoscia.
25 lis 01:22
magda: ok super.dzieki!
25 lis 01:23
Ula: |x−2|<15
jak to rozwiązać?:(
6 sty 23:12
Eta:

1 sposób .... z interpretacji geometrycznej modułu ( rys) x€ ( −13, 17)
2 sposób
−15< x −2 <15 / +2
−13 < x < 17 => x€( −13, 17)
3 sposób
| x−2| <15 => x−2 < 15 i x−2 > −15
x < 17 i x > −13
x€ ( −13, 17)
6 sty 23:31
jam nie zdam :): |x+3|≤0 ?
22 kwi 11:31