funkcja parzysta i nieparzysta
nana: Na podstawie definicji ustalic, które z podanych funkcji sa parzyste, a które nieparzyste:
25 lis 00:31
25 lis 00:45
Jack:
25 lis 00:46
nana: | x | | x−2 | | x+2 | |
| + |
| + |
| |
| |x| | | |x−2| | | |x−2| | |
25 lis 01:07
nana: miało byc jeszcze dodane to czy mi ktos pomożę?
25 lis 01:07
Basia:
jesteś pewna tych mianowników ?
ostatni nie miał być |x+2| ?
25 lis 01:33
nana: tak jestem pewna..
25 lis 01:42
nana: oj tak źle napisałam miał być.. przepraszam..
25 lis 01:43
Basia:
| | −x | | −x−2 | | −x+2 | |
f(−x) = |
| + |
| + |
| = |
| | |−x| | | |−x−2| | | |−x+2| | |
| −x | | −(x+2) | | −(x−2) | |
| + |
| + |
| = |
| |x| | | |−(x+2)| | | |−(x−2)| | |
| | x | | x+2 | | x−2 | |
− |
| − |
| − |
| = f(x) |
| | |x| | | |x+2| | | |x−2| | |
jest parzysta
25 lis 01:56
Basia: chochlik, poprawiam
25 lis 01:56
Basia:
| | x | | x−2 | | x+2 | |
= − [ |
| + |
| + |
| ] = −f(x) |
| | |x| | | |x−2| | | |x+2| | |
jest nieparzysta
25 lis 01:57