12 sty 20:22
Sigma: Napisz jaka ma być odp?
Mnie wyszło inaczej niż Tobie!
Sposób rozumowania jak najbardziej poprawny!
Taki jest ten przekrój!
12 sty 20:36
Basia: Napisałam w tamtym poście
12 sty 20:38
Sigma: Mnie wyszło!
a
2/16*(
4√8 +4) dziwoląg!

ale jeszcze raz policzę
ja brałam tak
podstawa górna trapezu --- a/2
dolna --- (a
√2) /2
ramię --- (a
√3)/ 6
x -- odcięty na podstawie --- a(
√2- 1)/ 4
dobrze myślę ? ... jak dobrze! ... to przelicz
nie wiem ?.. skad mi sie plącze ten
4√8
coś pewnie źle rachowałam!
bo a
2 /16 --- jest!

zaraz będe szukać błędu
12 sty 20:46
Sigma:
Oczywiście ramie a
√3 /4 --- tak liczyłam ! chyba ?
tutaj tylko źle napisałam! a może i tak liczyłam? "diabli" .....

zaraz spr.
12 sty 20:50
Basia:
x = a/2 bo toto przechodzi przez środki krawędzi podstawy
inną mam podstawę górną
ona też przechodzi przez środki krawędzi czyli
B2 = (a/4)2 + (a/4)2 = 2a2/16 = a2/8
B = a√2 / 4
L = a√3/4
12 sty 20:54
Basia: x = a/4 miałam napisać o ile dobrze rozumiem co to jest x
12 sty 20:56
Sigma:
Basia! górna tak!
ale dolna równoległa do przekatnej w podstawie
czyli 1/2 przekatnej! .... ja tak to widzę !
12 sty 20:56
Basia:
jeśli Ci chodzi o trapez to x =(A-B)/2
12 sty 20:57
Sigma: Nie

! teraz zobaczyłam inaczej


!
Zasugerowałam sie Twoją propozycja !
górna 1/4 przekatnej! potwierdź ,że tak

na 100%
dolna 1/2 *d
górna 1/4* d
12 sty 20:59
Sigma:
tak? napisz to będę rozsupływać ... jestem przekonana!
wtedy nie będzie tego głupiegopierw. co mi wyszedł
12 sty 21:01
Basia:
d=a√2 bo to jest kwadrat
czyli dolna A= a√2 / 2
ale górna jest połową przekatnej kwadratu o boku a/2 a to nie to samo co d/4
12 sty 21:30
Sigma:
Basia1! więc tak!
dolna musi byc równa 1/2*d( bo środki
sąsiednich ścian
a Ty wzięłas inaczej!
ramiona wcale nie zawieraja sie w wysokościach ścien bocznych!
one łączą środki wysokości ześrodkami podstawy ( kr, sąsiednich
wysokość trapezu ( narysuj)
to z trójkata prostokatnego
a/2 = H/2 H --- ostr
a*
√2/2 --- to dwie przyprostokatne w tym trójkacie!
h --- trapezu --- przeciwprostokatna
h
2 = (a/2)
2 + (a
√2/2)
pole mi wyszło
P= 3 a
2 √3 / 16 żadne 5a
2 √5 /16
Uważam taka odp; za poprawną



sprawdź i powiedz czy tak ja myślę na 199, 9999 %
w odp; zamias napisać 3 --ki napisali 5-- ki
czekam na sygnał







! od Ciebie
12 sty 21:49
Basia: Sigma!
nie ścian tylko krawędzi podstaw i mam dokładnie tak samo
przecież d= a
√2
dolna = a
√2/2
górna mi się z Tobą nie zgadza






nie dolana








!
i niby jakim cudem H=a





to absolutnie niemożliwe, bo w tym ostrosłupie wszystkie krawędzie są równe a
H
2 = a
2 - (a
√2/2)
2 = a
2 - a
2/2 = a
2/2
H = a
√2 / 2
12 sty 22:10
Basia:
górną Ty masz dobrze
ale przy H będę się upierać
coś mi się widzi, że to równoległobok
ramię łączy środek podstawy ze środkiem krawędzi bocznej
(a Ty napisałaś wysokości i przez cały ten czas nie mogłam pojąć o co Ci chodzi)
12 sty 22:38
Sigma:
H/2 = a/2 może tylko Ci źle napisałam

! to H --- ostr.
h --- trapezu to a
√3 /2
tak !... może źle napisałam
12 sty 22:39
Sigma:
Basia! Oczywiscie że ze środkami krawędzi!
Nie wiem czemu napisałam wysokości w ścianie!
krawędzi bocznych sory
12 sty 22:47
Sigma: A to ,że to trapez to nie man watpliwości!
bo w ostrosłupie przekrój jest w tym przypadku napewno
trapezem!
Mam juz dość!.... może później jeszcze policzę na spokojnie!
12 sty 22:51
Basia:
jeżeli H/2 = a/2 to H = a
wysokość ostrosłupa nie może być równa a
wszystkie krawędzie (także boczne) tego ostrosłupa są równe a
tr. H - wysokość ostrosłupa, a - krawędź boczna, a√2/2 - połowa przekatnej podstawy
jest prostokątny stąd
H2 = a2 - (a√2/2)2 = a2 - a2/2 = a2/2
H= a√2/2
stąd h2 = (a√2/4)2 +(a√2/4)2 = 2a2*2/16 = a2/4
h= a/2
ale ta górna nadal mi się nie zgadza
jeśli jest tak jak napisałaś, a ja przyznaję Ci rację, że ramiona łączą środki krawędzi
podstawy ze środkami krawędzi bocznych to widzi mi się, że górna jest przekątną kwadratu
o boku a/2
i jest równa dolnej, ale upierać się nie będę bo już mi się całkiem pokićkało
12 sty 22:58
Basia:
wiesz co odpuśćmy sobie do jutra; coś mi świta, ale już jestem za bardzo zmęczona
ja zdaje się dałam zasugerować Patrycji, a Ty mnie
prześpij to, ja też prześpię i pogadamy jutro
12 sty 23:03
Sigma: Nie !1 zaraz Ci podam!
jest tak!
P= 3a2√5 /16 sprawdzisz!
12 sty 23:09
Basia:
podaj wszystkie wyniki
dolna
górna
wysokość
a świta mi, że to nie koniec, ona - ta płaszczyzna - nie wyłazi jeszcze z tego sotrosłupa
i tam musi być cos jeszcze, jakiś trójkąt
12 sty 23:14