Pochodna w punkcie
adrian: Dana jest funkcja:
f(x) = ln x
Oblicz pochodną w punkcie x0=1
25 lis 00:11
Basia:
f'(x) = 1x
f'(1)= ....
25 lis 00:13
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| ⇒ f'(1) = |
| = 1 |
| | x | | 1 | |
25 lis 00:13
adrian: Chyba sie nie rozumiemy.
Ja doszedłem tutaj:
f'(x)=limh→0 (ln(1+h) − ln 1)/h = limh→0 (ln 1+h)/h = limh→0 (ln 1+h)/(ln eh)
Dalej nie wiem co tu zrobić....
25 lis 00:19
adrian: Mam korzystać z definicji, czyli bez wzorów na pochodne
25 lis 00:20
Bogdan:
My dobrze rozumiemy. Jakie pytanie − taka odpowiedź. Napisałeś: "oblicz pochodną" i tyle,
ani słowa o tym, że trzeba skorzystać z definicji.
25 lis 00:23
adrian: Po prostu dopiero wszedłem w ten temat i jeszcze nie miałem żadnych wzorów, tylko liczenie z
definicji wiec przepraszam za niejasności.
25 lis 00:25
adrian: Wpadłby ktoś na to ?
28 lis 15:52