maniu: pomoże mi ktoś
Uzasadnij, że suma:
a) √11-6√2+√11+6√2
b) 1/√2+1+1/√2+√3+(1/2-√3)2+3/4
jest liczbą całkowitą
12 sty 19:29
Sigma:
11 - 6√2=( 3 - √2)2 bo 9 - 6√2 +2= 11 -√2 tak?
11 +6√2 = (3 +√2)2
√a2= a
czyli otrzymamy
3 -√2 + 3 +√2 = 6 - całkowita
w b) dodaj wyrazy podobne( wcześniej pomnóż
to co w nawiasie przez 2 i tyle
12 sty 19:47
Mickej: a)√11-6√2=√(√2-3)2=√2-3
12 sty 19:48
Mickej: wiedziałem ze już to piszesz....
12 sty 19:49
Sigma: A witam!...Dj! skad wiedziałeś
12 sty 19:49
maniu: ma być tak jak napisałem u góry
12 sty 19:50
Sigma: No i OK! cos jeszcze potrzeba? jest dobrze!
A inni czekaja też .... pozdro


!
12 sty 19:51
maniu: powiedcie mi bo ja juz zapomniałem pierwiastki: √3*√27-0,6*√25=
12 sty 19:58
Sigma:
√25= 5 bo 52=25
√27 = √3*9 = √2 *√9 = 3*√3
czyli
√3*3√3 -0,6*5= 3√3*3 - 3= 3*√9 -3= 3*3 - 3= 9 -3 = 6
12 sty 20:04
maniu: dzięki jak będę miał jeszcze jakieś problemy to napisze
12 sty 20:05
maniu: a to:
3√16:3√2+3√216/125=
12 sty 20:13
maniu: jest tu ktoś kto pomoze

?
12 sty 20:26
maniu: 
?
12 sty 20:48
Sigma:
3√16 :3√2=3√16/2 = 3√8= 2
3√216/125= 6/5
wynik ; 3 i 1/5 lub ładniej 3,2
12 sty 20:53
maniu: (√75+2√3-√108)2
12 sty 20:58
maniu: =
12 sty 21:05
Sigma:
Maniu! zamordujesz mnie !
√75=
√25 *3 = 5
√3
√108=
√36*3= 6
√3
podstaw i ppolicz

dopiero po dodaniu podnieś do kwadratu
No dobrze policzę ci ( za to napisz z jakiej to szkoły
i czy jesteś "on" czy "ona"

5
√3 +2
√3 - 6
√3 =
√3
więc
(
√3)
2= 3
12 sty 21:12
maniu: dzieki i jestem on
12 sty 21:13
maniu: i mam problem z tym zadaniem:
zapisz 16% wartości wyrażenia
(0,16)-5*(6,25)-6/(0,4)-2*(2,5)-4
w postaci potęgi o podstawie 2,5
12 sty 21:19
maniu: =
12 sty 21:26
maniu: =
12 sty 21:40
maniu: =
12 sty 21:47