ania:
Wyznacz trójmian kwadratowy wiedząc, że jego wykres przechodzi przez punkty (0;1) i (1;-2)oraz, że dla x=1 osiąga swoją najmniejszą wartość. narysuj wykres funkcji i określ jej własności.
7 mar 17:42
karaś:
f(x) = ax2 + bx + c
f(0) = 1 => c = 1
f(1) = -2 => a + b + c = -2
x = 1 jest "x" wierzchołka paraboli f(x).
xw = -b/2a => -b/2a = 1 => b = -2a
Podstawiamy do pierwszych zależności:
a + (-2a) + c = -2
-a + 1 = -2 => a = -3
b = -2a = 6
c = 1
f(x) = -3x2 + 6x + 1
7 mar 19:25
karaś:
Pomyłeczka mała:
-a + 1 = -2 => a = 3
b = -2a = -6
c = 1
f(x) = 3x
2 - 6x + 1
Teraz wszystko dobrze
7 mar 19:27
Sitta:
Podstaw współrzędne punktu (0,1) do równania y=ax2 +bx+c.
Otrzymasz c=1
to samo zrób z punktem (1, -2).
Otrzymasz a+b=-3. (*)
Pierwsza współrzędna wierzchołka -b/2a = 1 (**)
Z (*) i (**) otrzymasz układ, który należy rozwiązać. Dalej już proste.
7 mar 19:32