matematykaszkolna.pl
Sigma: Do Basi! zajrzyj do "Tomasz" emotikonka Zbaraniałam! jak wyliczyć H ? Liczę ,że srodkowe przecinaja sie w spodku wysokości! wiadomo dzielasię w 2:1 ale co daleJ? Jest jakiś sposób?.... nie myslę dziś za dobrzeemotikonka ... dziwny dzień dla mnieemotikonka powiedz jak dalej! Pewnie proste emotikonka .....
12 sty 18:01
Basia: Cześć zajrzałam, ale tez teraz obowiązki domowe mnie wołają nie wiem czy to aby na pewno takie proste
12 sty 18:10
Sigma: No chyba nie! .... tak też myślę!emotikonka Na razie też "spadam"..... w kuchni "tornado" w zlewie emotikonka
12 sty 18:17
Basia: a dlaczego zakładasz, że to punkt przecięcia środkowych ? jeśli tak jest to środkową x z tw.cosinusów bo masz a/2 β i wyliczyłaś b i trójkąt prostokatny 2/3x, H, kr.boczna z kątem γ tgγ = H/ (2/3x) ale wytłumacz mi dlaczego spodek wysokości to punkt przecięcia srodkowych, bo ja tego nie wiem, skąd to wynika ?
12 sty 18:18
Basia: jasne już wiem, wszystkie krawędzie pod tym samym kątem czyli to musi być środek ciężkości gapa jestem
12 sty 18:20
Sigma: Nie wiem na 100% ? ale skoro to ortocentrum! to tak mi sie pomyslałoemotikonka Nie upieram sie ,bo nie wiem ?
12 sty 18:21
Basia: a tak nawiasem, to ja też pędzę zmywać emotikonkaemotikonka
12 sty 18:21
Basia: tfu, nie środek ciężkości tylko środek okręgu opisanego na tym trójkącie
12 sty 18:33
Sigma: Ja odpuszczam , bo mi "koszmary" wychodzą! Policzysz to zobaczę ! emotikonka
12 sty 19:04
Basia: to co napisałam to też nie musi być prawda środek okręgu opisanego byłby wtedy gdyby te krawędzie boczne były równe, a to z treści nie wynika
12 sty 19:13
Sigma: No tak!... myślę tu na różne sposoby! Podejrzewam,że coś w treści nie tak! Daję temu spokójemotikonka!
12 sty 19:22
Sigma: Basia! zobacz do "bogusia".... ręce mi opadają emotikonka
12 sty 19:35
Basia: Zobaczę, obiecuję, za chwilkę. A Ty mogłabyś zajrzeć do Patrycji tj. do "Dwiekropki". Rozwiązywałyśmy każda sobie, wynik mamy taki sam, a nie zgadza się z wynikiem z książki. Obliczenia zignoruj (chciałam napisac "olej", ale nie wiem czy się nie obrazisz). Sprawdź czy ten przekrój dobrze wymyśliłam.
12 sty 20:09