Tomasz: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o boku długości "a" i kątach do niego przyległych α i β.
Krawędzie boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem γ. Wyznacz objętość
ostrosłupa. Pomożecie? : ]
12 sty 17:27
Sigma:
P
p = (1/2)*(a*b)*sinα
ze wzoru sinusów w podstawie wyliczamy b
γ--- leżacy naprzeciw boku a γ= 180
o -( α +β)
sin γ= sin(α +β)
więc:
a/ sin(α+β) = b/sinβ
to a*sinβ
b = -----------------
sin(α+β)
czyli pole prosto! po podstawieniu masz
a
2 *sinα*sinβ
P= ------------------
2*sin(α +β)
teraz trzeba wyliczyć H .... pomyślę jak... za chwilke , bo
mam " gościa" Ok? pomysl ! może już sobie poradzisz!
zajrze za jakas chwile
12 sty 17:51
Dwiekropki..: a jaka ma być odp.. ?
12 sty 19:13
12 sty 19:15
Sigma: No nie wiem! "koszmarki" mi wychodzą z tego H
Może Basi zechce sie liczyć!

Ja "odpuszczam"
a tak poza nawiasem: autor tego ( i nie tylko)
zad> to "sadysta" ..... pewnie Mu zależy ,by Was zrazić
do matematyki

.... tak myślę jaaaaa ..... Basia też ! ....
12 sty 19:17
Sigma: Podobne pytanie miałam zadać!

Może, jedna z krawędzi jest wysokością? no nie wiem?
Różnie może być!
Czekamy na odp: Tomasza! .... szkoda Basiu czasu!
Ja w każdym razie "odpuszczam"
12 sty 19:20
Basia:
Gdyby te krawędzie boczne byłyby równe, policzyłabym bez problemu, ale tak to nie wiem...
12 sty 19:21
Tomasz: Na początku dzięki dla wszystkich, którzy zadaniem się zainteresowali.

Nie
spodziewałem się aż takiego odzewu. Sporo myślałem ale również nie mam pojęcia jak
uzależnić H od danych wielkości

. Być może to dlatego, że cały dzień siedzę nad matmą
(jutro próbna maturka!) i nic nowego nie jestem już w stanie wymyślić.
Do Basi: Nie brakuje danych. Właśnie się upewniłem. Taka jest właśnie treść zadania.
No nic. W ostateczności zapytam w śr. matematyka w szkole. Zobaczymy co on na to
12 sty 19:24
12 sty 19:26
Sigma:
Tak! Basiu! ... ale nie wiemy czy sa równe? ... i ot problem


!
12 sty 19:27
Tomasz: Mam nadzieję, bo to rzeczywiście mnie rozbroiło. Jak będę miał rozwiązanie to z pewnością
napiszę

Pozdr.!
12 sty 19:28
Sigma:
Tomasz! Matematyka to nasza pasja (profesja)
dlatego ciekawe zad. .... nas "kręci"

Powodzenia! Będzie dodrze!
12 sty 19:30
Basia:
No i dobrze.
Krawędzie boczne muszą być równe.
Wynika to z tego, że wysokość z krawędzią boczną i odcinkiem łączącym spodek wysokości i
wierzchołek podstawy tworzą trójkąt prostokatny
mamy więc trzy trójkaty prostokątne, w każdym jest kąt γ no to trzeci kąt to 90-γ
jeden bok tych trójkatów jest wspólny (H - wysokość ostrosłupa) czyli są to trójkaty
przystające
z tego wynika, że odcinki łączące spodek wysokości z wierzchołkami podstawy też są równe
czyli są to promienie (R) okręgu opisanego na tym trójkącie
z tego wynika, że
R = a/ 2sin(α+β)
tgγ = H/R
H = Rtgγ = atgα / 2sin(α+β)
Pole podstawy Sigma już policzyła czyli zadanie rozwiązane
12 sty 19:33
Dwiekropki..: Ooo.. : ) nawet wyszło mi tak samo. : )
12 sty 19:36
12 sty 19:37
Sigma: Dwiekropki! Trzeba było od razu Nam napisać!

Teraz to i ja mogę powiedzieć ,że mam tak samo
12 sty 19:38
Tomasz: Kurczę, ciężko było to zauważyć ale rzeczywiście jest jak mówisz

Gratuluję i dziękuję
równocześnie

Jak zdobędę coś równie mocarnego to wrzucam
12 sty 19:55
Basia:
W pierwszej chwili wydawało mi się to oczywiste, potem nie wiadomo dlaczego ogarnęły mnie
wątpliwości no i sama sobie musiałam udowodnić, że rzeczywistoście jest tak jak myślę,
co jak widać chwilę mi zajęło.
12 sty 20:02
Basia:
Nie całkiem dokładnie wyjasniłam dlaczego krawędzie boczne musza być równe.
Otóż:
trojkąty wyznaczone przez krawędź boczną, wysokość i odcinek łączący wierzchołek podstawy
ze spodkiem wysokoąci są przystające, bo:
są prostokatne, drugi kąt mają γ, trzeci 90-γ i jeden bok wspólny
albo jak kto woli w każdym z nich
sinγ = H/l1 = H/l2 = H/l3 czyli l1=l2=l3 =l
ctgγ = R1/H = R2/H = R3/H czyli R1=R2=R3 = R
i to R to juz teraz bez wątpienia promień okregu opisanego na podstawie
13 sty 05:13