Asia.: Dwie przecinające się średnice tworzą cztery kąty,z których jeden jest:
a)równy 30(stopni
b)cztery razy większy od kąta do niego przyległego.
Oblicz miary pozostałych kątów.
proszę o pomoc.
12 sty 17:15
Tomasz: a) drugi też = 30' a pozostałe dwa mają po 150' (patrz: kąty wierzchołkowe )
b) ciężko bez rysunku ale będą to kąty 36',36',144',144' (razem 360') (patrz: kąty
wierzchołkowe ) Pamiętaj, że kąt pełny to zawsze 180' !
Pozdr.
12 sty 17:31
Sigma:
w b) oznacz kąt ostry przez --- α
to cztery razy wiekszy to --- 4α
tak jak napisałTomasz
α + 4α = 180o → 5α= 180o czyli α= 180o/ 5 = 36o
dalej już wiesz !.... tak jak napisał Tomasz!
12 sty 17:36
Tomasz: Ale gafa : "Pamiętaj, że kąt pełny to zawsze 180' !" powinno być oczywiście kąt PÓŁpełny
12 sty 17:42