Rafał: Oblicz objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego, jeżeli krawędź boczna o długości 5
cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
12 sty 17:08
Tomasz: a-krawędź podstawy
b-krawędź boczna = 5
H-wysokość ostrosłupa
Mając ten kąt i długość bocznej liczysz H. > H=2,5√3
Przekątna podstawy = 5. Więc krawędź podstawy, będącej kwadratem wynosi 5/√2=2,5{2}=a
Ppodstawy=12,5
V=1/3*Ppodstawy*H=1/3*12,5*2,5√3=...
12 sty 17:55
Tomasz: zamiast 2,5{2} powinno być 2,5√2
12 sty 17:56