sliwi: Jakie pole ma sześciokąt foremny opisany na okręgu o promieniu długości 6 cm?
12 sty 16:37
Sigma:
bok sześciokata a = r = 6 cm
P= 6* a2 *√3 / 4 bo 6*pΔrównob PΔ= a2*√3 /4
P= 6* 36 *√3 /4= 54*√3 cm2
12 sty 16:56
Miki: ja zanim zobaczyłem rozwiązanie w internecie tego zadania to zrobiłem sam i zrobiłem tak jak
jest tu i baba od matmy sprawdziła mi to i powiedziała że to jest źle i jedno jest pewne że
ona nie umie liczyć albo to jest źle zrobione zadanie ale stawiam na to pierwsze ze ona nie
umie liczyć
17 sty 20:37
dero2005:

oczywiście że źle
r = 6
a2r = tg 30 = uP{3}}{3}
a = 4
√3
17 sty 22:43
dero2005:
korekta
tg 30 =
√33
17 sty 22:52