bogusia:
√9 *[(1,5)-1 + 9-1,5] -272/3
12 sty 15:24
bogusia:
√9 *[(1,5)-1 + 9-1,5] -27-2/3
12 sty 15:27
Dwiekropki..: jak jest do potęgi - to robimy odwrotność ułamka.. natomiast jak jest np 52/3 to
3√52
12 sty 15:27
Bogusia:
czyli jak -272/3 to jest -273/2
12 sty 16:54
Bogusia: zapomniałam minusa przy potędze
12 sty 16:55
Bogusia: √9 *[(1,5)-1 + 9-1,5] -27-2/3 =
12 sty 16:58
Dwiekropki..: (1,5)-1=2/3
9-3/2=(1/9)3/2 czyli √93
27-2/3=(1/27)2/3 czyli 3√(1/27)2 a to jest równe 9 : ) \
mam nadzieję, że sie nie pomysliłam.. resztę sama policzysz chyba, co?
12 sty 17:10
Bogusia: 3*[(2/3)+√93]-9=
12 sty 17:25
Bogusia: czy tak bedzie
12 sty 17:25
Bogusia: 3*[2/3+33]-9=
12 sty 17:30
Sigma:
W/g mnie wynik : = 2
bo 3*[ 2/3 + (1/3)3] - 1/9 = 3*(2/3) + 3*( 1/27) - 1/9
= 2 +1/9 - 1/9 = 2
bo √9= 3
(1,5) -1 = 2/3
9-1,5 = (1/9)3/2 = (1/3)3= 1/27
27-2/3 = (1/27)2/3= (1/3)2= 1/9
12 sty 17:30
Bogusia: a dlaczego w ostatnim taka potega 2/3 a nie 3/2
12 sty 17:36
Bogusia: 3[2/3+2/27]-1/9 = ?2
12 sty 17:40
Bogusia: 3*(2/3+1/27)-1/9 = ? 2
12 sty 17:41
Bogusia: mnie uczona ze to co w nawiasie trzeba dodac a potem pomnożyc
12 sty 17:44
Basia:
niekoniecznie, a tak jak Sigma zrobiła jest łatwiej
korzysta z tego, że
a(b+c) = ab + ac
mozna liczyć tak jak proponujesz, ale to w tym wypadku znacznie więcej pracy
i przede wszystkim (1/3)3 = 1/27
3(2/3+1/27) - 1/9 = 3(18/27 + 1/27) - 1/9 = 3*19/27 - 1/9 = 19/9 - 1/9 =18/9 =2
12 sty 17:52
Sigma:
Można i tak ! i tak! jak "ksiądz" woli

zobacz że ci wyjdzie to samo

12 sty 17:52
Bogusia: [(81/625)0,75:(5/2)3-(0,125)1/3]-2= tutaj mi wyszło 4 czy to prawda
12 sty 17:55
Bogusia: zad.
Cena pewnego towaru wraz z 7% vat wynosi 59,92 gr.
Ile będzie kosztował ten sam towar, jeśli podatek vat zostanie zwiekszony do 22%
12 sty 18:06
Sigma: coś źle napisałaś w/g mnie
nie masz tam przypadkiem
(5/2)- 3
12 sty 18:07
Bogusia: w tym zadaniu wyszło mi ze bedzie kosztowal 68,32 zł
12 sty 18:07
Bogusia: dobrze napisałam
12 sty 18:08
Bogusia: tam dokładnie jest (1 2/3)3
12 sty 18:09
Bogusia: tylko w pierwszej liczbie zle napisałam tam powinien byc -0,75
12 sty 18:10
Bogusia: przepraszam
12 sty 18:10
Sigma:
107% --- 59,92
122% ---- x
-----------------
122 * 59,92
x= -------------- = 68,23 zł
107
12 sty 18:11
Bogusia: ok
12 sty 18:12
Sigma: Bogusia! Taka prośba!
Jeżeli chcesz by Ci pomóc to napisz zad, tak jak ono wyglada!
dopiero później możesz podawać jak rozwiazywałas!
to sa "banały" ale jak Nam źle podajesz to cóż możemy
pomóc!
Narazie mnie nie ma ! zajrze później!
12 sty 18:16
Bogusia: Napisz zaprzeczenie poniższych zdań:
a) Kochanowski napisał "Treny" lub Mickiewicz jest autorem "Dziadów" .
b) Jeśli koło jest figura ograniczoną, to równoległobok jest trapezem.
c) kwantyfikator x ∈R

x
2-2>0 i x≤1]
12 sty 18:22
Bogusia: c) kwantyfikator istnieje x należy do R: [x2-2>0 i x≤1]
12 sty 18:27
Bogusia: czy √3 jest liczbą niewymierną
12 sty 18:39
Bogusia: zad 3
Zapisz liczbę a = -4/5*3 3/4 +4,5:(-1,5) w najprostrzej postaci, a nastepnie znajdż
liczbę przeciwną do a i odwrotnośc liczby a.
12 sty 18:44
Bogusia: to obliczyłam i wyszłp 0 teraz nie wiem czy dobrze
12 sty 18:45
Bogusia: ?
12 sty 18:52
Bogusia: czy √3 jest liczbą niewymierną
12 sty 18:53
Sigma: Tak

bo dokładnie nie znamy jej wartości
√3 ,
√5 ,
√7 --- niewym.
ale
√4= 2 --- wymierna
√9 = 3 ---też wym i td.
12 sty 19:14
Bogusia: Zapisz liczbę a = -4/5*3 3/4 +4,5:(-1,5) w najprostrzej postaci, a nastepnie znajdż
liczbę przeciwną do a i odwrotnośc liczby a.
12 sty 19:19
Bogusia: Napisz zaprzeczenie poniższych zdań:
a) Kochanowski napisał "Treny" lub Mickiewicz jest autorem "Dziadów" .
b) Jeśli koło jest figura ograniczoną, to równoległobok jest trapezem.
c) kwantyfikator istnieje x należy do R: [x2-2>0 i x≤1]
to i to nie wiem jak zastapic znakiem ^
12 sty 19:22
Bogusia: ?
12 sty 19:25
12 sty 19:34
Bogusia: chcialam zebyście mi napisali to zadanie jak sie zapisuje dokładnie
12 sty 19:35
Bogusia: tam są a i b i c a nie tylko a
12 sty 19:36
Bogusia: od was chce tylko matematyki z reszta nie mam wiekszych problemów prócz angielskiego i
matematyki
12 sty 19:37
Sigma:
To po co piszesz zad. z wiadomościami z j. polskiego?
Zmień "nicek" bo aż coś sie robi ( bez urazy) .... serio

Powodzenia! Ja dzisiaj " odpuszczam" Twoje zad>
Zbytnio mnie " męcza" sorrry!
Może innym razem! ( nie obraź się !
pozdrawiam!
12 sty 19:42
Bogusia: dzieki za dobre checi
12 sty 19:46
Bogusia: Zapisz liczbę a = -4/5*3 3/4 +4,5:(-1,5) w najprostrzej postaci, a nastepnie znajdż
liczbę przeciwną do a i odwrotnośc liczby a.
moze ktos cos powie na temat tego zadania wyszło mi 0 i nie ma liczby przeciwnej ani
odwrotnej do 0
czekam na potwierdzenie
za odpowiedz dziekuję
12 sty 19:49
Bogusia: ?
12 sty 20:00
Basia:
Napisz zaprzeczenie poniższych zdań:
a) Kochanowski napisał "Treny" lub Mickiewicz jest autorem "Dziadów" .
b) Jeśli koło jest figura ograniczoną, to równoległobok jest trapezem.
c) kwantyfikator istnieje x należy do R: [x2-2>0 i x≤1]
to i to nie wiem jak zastapic znakiem ^
Zaprzeczeniem alternatywy jest koniunkcja zaprzeczeń
Kochanowski nie napisał "Trenów" i Mickiewicz nie jest autorem "Dziadów"
~(p ⇒ q) jest p i ~q
Koło jest figurą ograniczoną i równoległobok nie jest trapezem
dla każdego ( kw.ogólny) x∈R: x2≤0 lub x>1
nie ma tu znaków logicznych "i" "lub" trzeba pisać słowami
12 sty 20:16
Basia:
a = -4/5*3 3/4 +4,5:(-1,5)
a= (-4/5)*(15/4) -3
a=-3 - 3 =-6
przeciwna: 6
odwrotna -1/6
liczba przeciwna do 0 istnieje; -0 = 0
odwrotna rzeczywiście nie
12 sty 20:18
Basia:
Jeśli jeszcze coś masz napisz nowy post, bo tu już trudno się połapać.
12 sty 20:24
Bogusia: rozwiąz nierówność
(2x-1)3
--------- - 2x(x-1)2 ≤x(x+0,5)+0,75
4
przedsta w zbiór nierówności na osi liczbowej
podaj najwieksza liczbe całkowita, która nie należy do zbioru rozwiązań nierówności
12 sty 20:42
Bogusia: Basia bardzo dziekuje za pomoc
12 sty 20:43
Basia:
mnożymy przez 4
(2x - 1)3 - 8x(x-1)2 ≤ 4x(x+0,5) + 3
(2x)3 - 3*(2x)2*1 + 3*(2x)*12 - 13 - 8x(x2 -2x +1) ≤ 4x2 + 2x +3
8x3 - 12x2 + 6x -1 - 8x3 + 16x2 - 8x - 4x2 - 2x -3 ≤ 0
- 4x - 4 ≤ 0
-4x ≤ 4 /:(-4)
x ≥ -1
x∈ <-1; +∞)
czyli najw.l.całk. ..... jest -2
12 sty 20:51
Bogusia: dzieki wielki
12 sty 21:31
syla: (2.5)2
4 gru 21:58
sylwia: 9do potęgi x
26 sty 19:36
sylwia: czy jakaś kurwa mi powie
26 sty 19:37