Sigma: Witam! "dwie kropeczki"!
niestety nie mogę ci tego ostrosłupa narysować

więc tak!
Jak narysujesz to zauwarzysz ,że
odciety ostrosłup ( na "górze")
jest podobny do danego ostrosłupa!
trójkat prostokatny w dużym ma wymiary
H,( 1/2)*a
√2 --- to przyprostokatne a
√2 --- przekatna kwadratu
w podstawie o kr. "a"
trójkat w tym odciętym ostrosłupie
ma wymiary
H - x , i(1/2)* x
√2 -- to też przyprostokatne
gdzie x --- krawędź sześcianu x
√2 --- przekątna podstawy
tego sześcianu
te trójkaty sa podobne!
wiec
H (1/2)*a
√2
---------- = ---------------
H - x (1/2)*x
√2 po skróceniu otrzymasz
H a gdzie H≠ x -- to zachodzi!
------- = ---
H - x x
czyli
a(H - x)= H*x
aH - ax = Hx
Hx +ax = aH
x( H +a) = aH
to
x = a*H / ( a+H) tyle ! Powodzenia!
to to samo co
x = H*a /( H +a) --- oczywiste!