pomóżcie: Dany jest wielomian w(x)=x4-mx3+nx2-8 w(z)=w(-2) i w(3)=82. Wyznacz m i n. Dla jakich
wartości x w(x)>x4+2
12 sty 14:16
Sigma: Sprawdź czy dobrze napisane zad?
co to oznacza w(z) = w( -2)
12 sty 14:38
pomóżcie: w(2)=w(-2)
12 sty 15:00
Sigma: Noo! za moment! ale jak piszesz nie dokładnie !
to nie mogłam Ci pomóc
12 sty 15:03
Sigma:
więc tak!
W(3)=82 W(3)= 81 - 27m +9n - 8=81
to 9n - 27 m = 9/: 9
n - 3m = 1
teraz w(2) = W(-2)
czyli 16 - 8m +4n - 8= 16 +8m +4n - 8
to po redukcji - 16m = 0 to m= 0
to n -3*0 = 1 to n= +1
teraz
w(x) = x4 +x2 - 8
czyli x4 +x2 - 8 > x4 +2
to po redukcji
x2 - 10>0 <=> (x -√10)(x +√10) >0
x€ ( -∞, - √10) U ( √10 ,+ ∞)
sprawdź! myśle ,że sie nie pomyliłam w rachunkach!
12 sty 15:23
pomóżcie: wielkie dzięki
12 sty 15:43
Dwiekropki..: W(3)= 81 - 27m +9n - 8=81
dlaczego jest równe 81 a nie 82?
12 sty 15:49
Sigma: Do Dwukropek!
Poprostu pomyłkowo napisałam = 81
oczywiście liczyłam dla 82
i wszystko ok!
popatrzyłam na pierwsze 81 i napisałam po prawej też 81
Ale to tylko w wyniku przeoczenia!
Sprawdź,że później
napisałam pierwsze równanie
dobrze bo: 9n - 27m = 9 czyli liczyłam ( 82 po prawej!
Zgadzasz się teraz!
12 sty 16:08
Dwiekropki..: Haa. a właśnie zwróciłam na to uwagę bo wydawało mi się, że n będzie inne.. bo
policzyłam.. a teraz sama widzę u siebie błąd.. już nie myślę, chyba przez tą grypę i
maturę z angielskiego. : )
..idę dalej liczyć zadania.. uh.
Miłego dnia, i mam nadzieję, że nie będę musiała tu dziś już zaglądać choć nie chce mi
się w to wierzyć szczerze mówiąc. : (
12 sty 16:18
Sigma: ŻYczę zdrowia! .... i czekamy
12 sty 16:26