niunia19: Ojciec i córa maja razem 50 lat. 5 lat temu ojciec był 9 razy starszy od córki. Ile lat
ma obecnie kazdy z nich?
12 sty 12:28
Marycha: należy rozwiązać układ równań
x- wiek ojca
y-wiek córki
x+y=50
x-5=9y
obliczysz już sama
12 sty 14:10
Sigma:
Widzę błąd! Marycha
bo jak cztery lata temu
x - 5 --- wiek ojca
to i cztery lata temu y - 5 --- wiek córki
drugie równanie

x -5 = 9( y -5)
Przeoczyłaś!
czyli x+y= 50
x - 5 = 9(y - 5)
odp:
po rozwiazaniu układu to ojciec ma 41 lat córka 9 lat
12 sty 15:02
Marycha: mówisz dobrze,dobrze że sprawdziłaś
12 sty 15:07
13 sty 10:28