kamiskaaa: Zad.1.
Jesli strumien pieniadza wpływajacy na konto wyraza sie wzorem y=f(x) to ilosc
srodków które zgromadzimy na koncie w okresie od a do b
S=zSb f(x)dx
Strumien pieniedzy wpływajacych na pewne konto w sposób ciagły przez 24h na dobe
t+2
y=100 -----
t+1
gdzie t jest to czas w godzinach, a y=strumien pieniadza w tys/h
a) wyznaczyc do jakiej wartosci dazy wartosc strumienia pieniedzy jesli t daży do
nieskonczonosci
b) obliczyc ile pieniedzy zgromadzi sie na koncie w okresie od poczatku (od 0 do
konca 5 dnia
Zad.2.
Koszty całkowite produkcji pewnego przedsiebiorstwa sprzedajacego swe wyroby po
ustalonej cenie rynkowej p=10zł/szt.; na która ona niema wpływu wyrażaja sie
wzorem
Kc(y)=2y3-2y2-50y+2000
gdzie Kc(y) koszty całkowite wyrażone w tys.zł., a y- wielkosc produkcji w tys.szt.
a) wyznaczyc funkcje zysku tego przedsiebiorstwa przy danaj cenie
b) wyznaczyc funkcje kosztów krancowych tego przedsiebiorstwa
c) obliczyc ile wynosza koszty krancowe tego przedsiebiorstwa przy produkcji
wynoszacej 20 tys. szt.
d) wyznaczyc optymalna wielkosc produkcji przy zadanej cenie rynkowej
e) obliczyc ile wyniesie zysk tego przedsiebiorstwa dla optymalnej wielkosci
produkcji
12 sty 11:55
Basia: a)
1 + 2/t 1+0
lim 100 ----------- = 100 * ---------- = 100
t→+∞ 1 + 1/t 1+0
12 sty 21:39
Basia:
5 dni to 5*24 = 120 h
120 120
∫ 100(t+2) / (t+1) dt = 100 ∫ (t+1+1) / (t+1) dt =
0 0
120 1 120
100 ∫ ( 1 + --------)dt = 100*[ t + ln(t+1) ] =
0 t+1 0
100[ 120 + ln 120 - 0 - ln1 ] = 100[ 120 +ln 120 ]
12 sty 21:45
Basia: 2a
przychód wynosi 1000yp
zysk = 1000yp - Kc(y) =
-2y3 +2y2 + (1000p +50)y -200 = -2y3 + 2y2 + 10050y -200
niestety dalej są terminy ekonomiczne, których nie znam i nie rozumiem
12 sty 21:50
12 sty 22:59