Prawdopodobieństwo
Calineczka: Na pólce znajduje się 5−tomowa encyklopedia, której tomy ustawiono w sposób losowy.
Prawdopodobieństwo tego, że kolejne tomy ustawione są we właściwej kolejności od lewej do
prawej lub od prawej do lewej, jest równe?
22 lis 15:04
Basia:
|Ω|=5!
|A|=1
22 lis 15:07
domino:
|A|= 2
22 lis 15:10
domino:
A={(a,b,c,d,e) ( e,d,c,b,a)}
tak?
Basiu ? czy źle myślę
22 lis 15:13
Basia:
dobrze myślisz, a ja już zdecydowanie niedowidzę bo zobaczyłam tylko od lewej do prawej
22 lis 15:14
domino:
To co dopiero ja mam powiedzieć
22 lis 15:16
Calineczka: Mogłabym prosić o rozpisanie tego zadania gdyż nie wiem o co w nim chodzi i nie chce pisać
samej odpowiedzi nie wiedząc skąd co się wzieło.
7 gru 22:58
Calineczka: 
7 gru 23:27
Calineczka:
8 gru 13:21
nikka: mamy pięciotomową encyklopedię − wszystkich ustawień tomów jest 5! (permutacja − wykorzystujemy
wszystkie tomy zmieniając tylko ich kolejność)
To jest zbiór Ω , którego moc |Ω| = 5! = 1*2*3*4*5 = 120
A − ustawienie tomów we właściwej kolejności od prawej do lewej lub od lewej do prawej
Takie ustawienia są tylko 2. ( albo 1,2,3,4,5 albo 5,4,3,2,1)
|A| = 2
| | |A| | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 120 | | 60 | |
tak ja to rozumiem...
8 gru 13:33
8 gru 13:38