Prawdopodobieństwo
Calineczka: W turnieju piłkarskim każda drużyna rozegrała z każdą z pozostałych jeden mecz. Łącznie
rozegrano 45 meczów. Ile drużyn brało udział w turnieju?
22 lis 07:57
Calineczka:
22 lis 14:25
domino:
n −− ilość drużyn , n€N+
drużyna nie gra sama ze sobą , tylko z (n−1) drużynami
i grają bez rewanżu , zatem dzielimy ten iloczyn przez 2
n(n−1)= 90
n
2−n −90=0 Δ=...... n
1=..... n
2=....... i n€N+
odp:
n= 10 drużyn
2 sposób:
| | (n−2)!*(n−1)*n | |
|
| = 45
|
| | 2!*(n−2)! | |
masz to samo równanie
22 lis 14:38
Calineczka: Dziękuje bardzo
22 lis 14:49
Calineczka: Może mi ktoś to jakoś jaśniej wytłumaczyć bo bez sensu żebym przepisała gotowe zadanie skoro
nie wiem nawet co to jest to N+.

2 gru 20:30
Calineczka: 

Prosze....
3 gru 11:36
Calineczka:
8 gru 13:39
nikka: N+ − zbiór liczb naturalnych bez 0
8 gru 13:42
Calineczka: a dlaczego jest =45
8 gru 13:52
nikka: z treści zadania
8 gru 13:59
jozinzbazin: A jak policzyc z rewanzami? HELP
15 paź 14:51
Mila:
| |
− liczba meczy "każdy z każdym" bez rewanżu |
| |
n*(n−1) − liczba meczy "każdy z każdym" z rewanżem.
15 paź 19:06