Rozwiąż nierówność
wu: 1) log3 3x−1 > log3 (5−x)
2) log32 x − 7log22 x + 14log2 x−8 > 0
3) (12) do potęgi [ log(19) (x2 − 3x +1) ] < 1 −> 19 jest w indeksie
dolnym logarytmu
21 lis 23:45
wu: ktokolwiek?
22 lis 16:25
M4ciek:
Sprobuj cos zaczac sam/a robic ja zrobie pierwsze

1)
| | 3 | |
Df: |
| > 0 /*(x−1)2 i 5 − x > 0 |
| | x−1 | |
3(x−1) > 0 5 > x
x − 1 > 0 x < 5
x > 1
x ∊ ( 1 , 5 )
| | 3 − 5x + 5 + x2 −x | |
|
| > 0 |
| | x−1 | |
| | x2 − 6x + 8 | |
|
| > 0 /*(x−1)2 |
| | x−1 | |
(x
2 − 6x + 8)(x−1) > 0
Δ = 36 − 4*1*8 = 4
√2 = 2
x
1 = 2 v x
2 = 4 v x = 1
x∊ ( −
∞ , 1) ∪ (2,4)
Odp. Koncowa x ∊ (2,4) pod warunkiem ,ze sie gdzies nie pomylilem
22 lis 16:41
M4ciek: Maly chochlik
√Δ = 2
22 lis 16:44
Anka: x∊ (1,2) ∪ (4,∞)
czyli reasumując:
x∊ (1,2) ∪ (4,5)
26 wrz 16:39