równanie trygonometryczne
wx99: 2cos2x2 + cos2x = 1
doprowadziłem do postaci cos2x2 + cos2 − 1 = 0 . Czy mógłby ktoś sprwadzić i pomóc mi
rozwiązać to równanie do końca?
21 lis 23:33
Basia:
cos2x = 2cos2x − 1 = 2(2cos2x2−1)2 −1 =
2(4cos4x2−4cos2x2+1)−1 =
8cos4x2−8cos2x2+2−1 =
8cos4x2−8cos2x2+1
stąd
2cos2x2+8cos4x2−8cos2x2+1=1
8cos4x2−6cos2x2=0
2cos2x2(4cos2x2−3)=0
potrafisz dokończyć ?
21 lis 23:40
wx99: nie bardzo
21 lis 23:44
wx99: to znaczy wiem tylko ze trzeba porównac do zera jak sie ma postać iloczynową, tutaj taka juz
jest wyprowadzona, dzieki za to, ale ja niewiem 2cos2x2=0 i co dalej, mam sprawdzic
kiedy jest równy zero czy jak ?
21 lis 23:52
Basia:
cos
2x2=0 ⇔ cos
x2=0 ⇔
x2=
π2+2kπ lub
x2=
3π2+2lπ ⇔
x = π+4kπ lub x=3π+4kπ ⇔
x=(4k+1)π lub x=(4k+3)π
lub
4cos
2x2−3=0
(2cos
x2−
√3)(2cos
x2+
√3)=0
| | √3 | | √3 | |
cosx2= |
| lub cosx2= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x2 =
π6+2kπ
lub
x2 = −
π6+2kπ
lub
x2 =
5π6+2kπ
lub
x2 = −
5π6+2kπ
stąd
x = π3+4kπ
lub
x = −π3+4kπ
lub
x = 5π3+4kπ
lub
x = −5π3+4kπ
czyli masz sześć różnych ścieżek rozwiązań
22 lis 00:11
wx99: dziękuje Ci bardzo
22 lis 00:35