pomocy
ziri: Punkty A=(−2;0),B=(1;1),C=(0;4),D=(−3;3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. a)wyznacz
wspołrzedne środka symetrii S kwadratu b)napisz rówanie osi symetrii kwadratu c)oblicz długość
promienia r okregu wpisanego w kwadrat oraz długość promienia R okręgu opisanego na kwadracie.
21 lis 23:23
Basia:
ad.a
S jest środkiem odcinka AB
stąd
ad.b
kwadrat ma 4 osie symetrii
pr.AC
pr.BD
pr.EG gdzie E środek AB, G środek CD
pr.FH gdzie F środek BC, H środek AD
wyznacz E,F,G,H (wzór wyżej)
i pisz równania prostych przechodzących przez dwa punkty
ad.c
zastosuj wzór na długość odcinka
21 lis 23:33