arcus, dziedzina
ja: jak obliczyć dziedzinę takiej funkcji:
f(x)= √arccos2x
?
jakie funkcje składają się na funkcję f(x)?
Pomożecie?
21 lis 23:17
Basia:
1. x≠0 (bo jest w mianowniku)
2. x2∊<−1,1> jako argument funkcji arkus cosinus
3. arccos2x≥0 bo jest pod pierwiastkiem, ale to zawsze jest prawdą, bo arccosx przyjmuje
wartości <0,π>, czyli ten warunek można zignorować
spełnione muszą być (1) i (2)
21 lis 23:24
ja: ale to chyba nic nie zmienia, prawda? tzn. chodzi mi o to, ze dalej to należy do <−1,1>
A z jakich funkcji jest złożona?
y= cos
2x,
y= arccos
2x
Z jakichś jeszcze?
21 lis 23:45
ja: do góry
22 lis 00:33