Waga człowieka w windzie
Wojteq25: Michał na wadze łazienkowej waży 40kg, natomiast w szybkobieżnej windzie, na tej samej wadze 44
kg. Jakim ruchem porusza się Michał w windzie:
a)jednostajnym
| | m | |
b)przyśpieszonym z a=2,5 |
|
|
| | s2 | |
| | m | |
c)przyśpieszonym z a=1 |
|
|
| | s2 | |
Proszę o pełne rozpisanie zadania
andrzej: m=
Fg
m
1=
F1g ⇒ F
1 = m
1*g=40*10=400N − siła z jaką naciska na wagę w łazience
m
2=
F2g ⇒ F
2 = m
2*g=44*10=440N − siłą z jaką naciska na wagę w windzie
F
w=F
2−F
1=440−400=40N − różnica ciężaru
F=a*m