Liczby zespolone
Natasha : Witam, mam prośbę , mam dwa zapewne proste zadanka jednak nie znam sposobu jak je rozwiazać.
Rozwiąż równania:
a)
z
4+3z
2−4=0
b)
z
3−4z
2+6z−4=0
Jak je sie rozwiązuje? może ktoś pokazałby mi na jednym przykładzie a ja sama później rozwiąże
drugi tylko jednak chciałabym o sprawdzenie czy wynik jest poprawny

prosze o pomoc
21 lis 21:58
M4ciek:
a)
z
4 + 3z
2 − 4 = 0
z
2 = t ,Z. t > 0
t
2 + 3t − 4 = 0
Δ = 9−4*1*(−4)
Δ = 25
√Δ = 5
z
2 = −4 ⇒ sprzeczne
z
2 = 1 ⇒ z = 1 v z = −1
21 lis 22:03
Natasha : a jeśli są to liczby zespolone to to też jest sprzeczne?
21 lis 22:07
M4ciek: Nie wiem co to sa liczby zespolone

Zrobilem tak jak mam w liceum
21 lis 22:13
Natasha : No to niestety właśnie w tym sęk ale wiesz że istneije pierwiastek z
√−4 
21 lis 22:16
Godzio:
Chyba tak to będzie

z
2 = −4
z = 2i lub z = −2i
21 lis 22:18
Natasha : no ale w takim wypadku godzio no to w sumie jakby podnieś (2i)2 to i2=−1 no nie?
21 lis 22:19
Natasha : więc (2i)
2=−4
21 lis 22:19