W trójkącie równobocznym
magda: W trójkącie równobocznym ABC dane są wierzchołki A = (−2, −1) i B= (2, −1), Trzeci wierzchołek
o drugiej współrzędnej dodatniej ma współrzędne
21 lis 21:45
Godzio:

|AB| = 4
C(0,y), y > 0
Odległość C od prostej y = −1 ⇒ y + 1, która zawiera bok AB ma długość 2
√3
| | |y + 1| | |
d = |
| = 2√3 |
| | √02 + 12 | |
|y + 1| = 2
√3
y = 2
√3 − 1 lub y = −2
√3 − 1 y > 0
Odp: C(0, 2
√3 − 1)
21 lis 22:04
Gustlik: Można troszkę prościej: wystarczy zauważyć, że mamy do czynienia z prostą "poziomą" y=−1, a
więc wystarczy do y=−1 dodać wysokość trójkąta i wyjdzie współrzędna y punktu C, czyli będzie
to 2
√3−1.
Ten wzór na odległość punktu od prostej jest doskonały, gdy liczy się odległość punktu od
prostej "skośnej".
Pozdrawiam
22 lis 00:43