Ciągi
zosia: Sprawdzić, czy następujące ciągi są monotoniczne i ograniczone:
a)an=n/(2n)
b)bn=(−1)n
21 lis 21:39
maciek: pierwszy bedzie ograniczony i monotoniczny
21 lis 22:29
Basia:
pierwszy nie jest monotoniczny a1=12 a2=24=12
natomiast jego podciąg {a2,a3,.....} jest monotoniczny (malejący)
drugi też nie
oba są ograniczone z góry i z dołu
21 lis 22:50
Jack:
jeśli rozumieć monotoniczność jako silną monotoniczność, to pierwszy ciąg nie będzie
monotoniczny. Maciek pewnie rozumie przez monotoniczność monotoniczność słabą
(dopuszczającą równość elementów).
21 lis 23:37