:)
dzidzium: Pocisk wystrzelono z szybkością v0 pod kątem θ do poziomu. Po czasie t0 = 10 s
pocisk uderzył w Ziemię w odległości l = 2 km od miejsca wystrzału. Znaleźć v0, θ
i maksymalną wysokość h, na jaką pocisk wzniósł się w czasie lotu. Opór powietrza
zaniedbać, a przyśpieszenie ziemskie przyjąć równe g = 10 m/s2.
21 lis 21:27
Wojteq25: Ciężko mi to rozpisać tutaj , ale kąt nachylenia wynosi 27* a h=50m
21 lis 22:33
studencik: Rozwiązanie powyzej jest błędne.
Vox = 200m/s co widac z ruchu po X,
dla kata 27 Voy= 102, po 5s jest hmax ktore wychodzi 384 m czyli ni jak do 50m, polecam
postudiowac kinematyke
23 mar 21:30
'Leszek: Rzut ukosny , os pozioma X : x = v
ox * cos α * t
x = L = 2000 m , t = 10 s , czyli v
ox = 200 m/s
| | v2o *sin 2α | | 2vox *voy | |
Zasieg rzutu L = |
| = |
| ⇒voy = 50 m/s |
| | g | | g | |
| | voy | |
Kat wystrzalu tg α = |
| = 1/4 ⇒ α ≈14° |
| | vox | |
23 mar 22:01