Wyznacz funkcję odwrotną do danej.
asiczka: b) y=x2−5x+4
Wyznacz funkcję odwrotną do danej.
21 lis 21:23
Basia:
musisz najpierw przedstawić trójmian y=x2−5x+4 w postaci kanonicznej czyli takiej
y=a(x−p)2+q
potem już łatwo
próbuj
21 lis 21:25
asiczka: buu dalej nie umiem
21 lis 21:33
asiczka: y=(x−52)2 + −94
mam te kanoniczną
może ktos mi powiedziec co dalej? bo ja nie mam pojecia...
21 lis 21:43
Basia:
teraz już łatwo
y+94 = (x−52)2
x−52 = √y+94
x = √y+94+52
f−1(x) = √x+94+52
21 lis 22:43
asiczka: dzieki
21 lis 22:52