Wyrazenia wymierne
Marian: Mam jedno prościutkie pytanie
Uprościłem nierówność i wyszło
(x − 1)(x + 3) < 0
i teraz jeżeli będę chciał wskazać miejsca zerowe to najpierw musze zrobić tak ?
(x − 1)(X + 3) = 0
x= 1 lub x = −3
I potem rysuję wykres ?
21 lis 21:13
M4ciek:
Wystarczy tak:
(x−1)(x+3) < 0
Zaznaczasz na wykresie : x = 1 lub x = −3.
Nie pisz tego .... = 0
21 lis 21:16
Marian: Własnie zrobiłem kolejny przykład i wyszło mi że nierówność nie ma rozwiązań jak to zapisać
symbolicznie?
Dzieki Maciek
21 lis 21:17
Basia:
x∊∅
21 lis 21:23