trygonometria
beti: | | sinα−sin3α | | sin3α | |
Niech tgα=t. wyraź za pomocą t wartość wyrażenia |
| + |
| |
| | cos3α | | cosα−cos3α | |
dla jakich α ma sens?
21 lis 21:02
beti: pomoże ktoś?
21 lis 21:02
beti: :((
21 lis 21:04
Grześ: Przekształc wyrażenia:
| sina−sin3a | | sin3a | |
| + |
| = |
| cos3a | | cosa−cos3a | |
| sina(1−sin2a | | sin3a | |
| + |
| = |
| cos3a | | cosa(1−−cos2a | |
| sina(cos2a) | | sin3a | |
| + |
| = |
| cos3a | | cosa(sin2a) | |
.........
21 lis 21:05
Grześ: Oraz określić dziedzinę, czyli:
cos3a≠0 ⋀ cosa−cos3a≠0 ⇔ cosa(1−cos2a)≠0
21 lis 21:06
Grześ: Spróbuj sama dalej
21 lis 21:06
beti: dziękuję, liczę
21 lis 21:07
beti: odpowiedź powinna być 2t dla α≠π2 +kπ i α≠kπ i k∊C
21 lis 21:14
beti: nie rozumiem Grzesiu czemu kπ a nie 2kπ jak w cosinusoidzie
21 lis 21:17