rura w rosji i prędkość
osa : w Rosji budowano rurociąg gazowy po wykonaniu odcinka o długości 2 km robotnik znajdujący sie
na jednym końcu uderzył młotem w rurę . Na drugim końcu usłyszano 2 stuknięcia w odstępie 1
| | m | |
sekundy .Oblicz prędkość dźwięku w stali jeśli w powietrzu wynosi 330 |
| |
| | s | |
21 lis 20:25
andrzej: s=s1=s2=2km=2000m
v1=330ms
t1=x
dźwięk jest szybszy w stali niż w powietrzu więc:
t2=t1−1s
v2=?
t1=sv1=2000330=6u{2){33}s
t2=t1−1s=6u{2){33}s−1s=5u{2){33}s
v2=st=2000/5u{2){33} = 395,2 m/s
21 lis 20:37