pomocy...
natalia: Udowodnij, że √3 jest liczbą niewymierną
AS:
Spostrzeżenie:
Kwadrat liczby parzystej lest liczbą parzystą
Kwadrat liczby nieparzystej lest liczbą nieparzystą
Załóżmy,że istnieje ułamek x/y równy
√3
Przypadek 1
x i y parzysty − odrzucamy,gdyż taki ułamek jest skracalny przez 2
Przypadek 2
x parzysty , y nieparzysty
Wtedy lewa strona parzysta,prawa nieparzysta , równość nie może zajść
Przypadek 3
x nieparzysty , y parzysty
Lewa strona nieparzysta,prawa parzysta,równość nie może zajść
Przypadek 4
x nieparzysty,y nieparzysty
przyjmuję x = 2*k + 1 , y = 2*l + 1 , k,l ∊ C
Wtedy
(2k + 1)
2 = 3*(2l + 1)
2
4k
2 + 4k + 1 = 12l
2 + 12l + 3
4k
2 + 4k = 12l
2 + 12l + 2 |:2
2k
2 + 2k = 6l
2 + 6l + 1
2k*(k + 1) = 6l*(l + 1) + 1
lewa strona parzysta bo jest podzielna przez 2
prawa strona nieparzysta,gdyż 6l*(l + 1) jest parzyste,a powiększone o 1 nieparzyste
Równość nie może zajść.
Wniosek ostateczny: Nie istnieje ułamek o wartości
√3
co świadczy o niewymierności pierwiastka