głeboka studnia i dźwięk
Umcia Umcia: chłopiec zainteresował się głęboką studnią .Kamień który trzymał w dłoni wypuścił na poziomie
górnej krawędzi studni poziom wody jest o 20 m niżej od poziomu górnej krawędzi w studni .Po
jakim czasie chłopiec usłyszał plusk spowodowany uderzeniem kamienia o powierzchnię wody
| | m | | m | |
.Szybkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 |
| .Przyjmij że g = 9,81 |
| .w obliczeniach |
| | s | | s2 | |
pomiń wpływ powietrza na ruch.
21 lis 20:15
andrzej: s=at2 ⇒ t=√s/a
t1=√20m/9,81m/s2=1,427843s
t2=s/v=20m/340m/s=0,058823s
t=t1+t2=1,427843s+0,058823s=1,486666s
21 lis 20:29
Grześ: yyy, andrzej jaki jest poprawny wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym
21 lis 20:31
21 lis 20:34
Grześ: więc wtedy :
| | 2s | | 2=20 | |
t1=√ |
| =√ |
| ≈..... |
| | a | | 9,81 | |
| | s | | 20 | |
t2= |
| = |
| =0,058823s |
| | v | | 340 | |
t
c=t
1+t
2=......
21 lis 20:36
Grześ: | | 2*20 | |
w t1 miało być: √ |
| |
| | 9,81 | |
21 lis 20:36
Jacek: √ czy to jest pierwiastek?
21 lis 20:48
Grześ: tak, tak, tylko, że przez ten ułamek tak się zmienił
21 lis 20:51
umcia umcia: dzięki wielkie
21 lis 20:53