czworokąt
lipa: Udowodnij, że suma długości odcinków łączących środek przekatnej czworokąta wypukłego ze
środkami pary przeciwległych boków jest średnią arytmetyczną długości obu pozostałych boków
czworokąta
21 lis 20:15
lipa: Udowodnij, że suma długości odcinków łączących środek przekatnej czworokąta wypukłego ze
środkami pary przeciwległych boków jest średnią arytmetyczną długości obu pozostałych boków
czworokąta
21 lis 20:41
Vax: Sorry, że na zespolonych ale tego typu zadania gdzie mamy dużo środków boków etc z tego
najszybciej idą, przyjmując, ża dane wierzchołki mają odpowiednio współrzędne zespolone: A(2a)
, B(2b) , C(2c) , D(2d) otrzymujemy, że środek przekątnej ma współrzędne P(a,c), niech
środkiem boku AD będzie N(a+d) oraz środkiem boku BC będzie M(b+c) wówczas otrzymujemy:
|PN| = |c−d| , |PM| = |a−b| oraz średnia arytmetyczna długości pozostałych boków:
| |AB|+|CD| | | |2a−2b|+|2c−2d| | |
| = |
| = |a−b|+|c−d| |
| 2 | | 2 | |
| | |AB|+|CD| | |
Czyli istotnie |PN|+|PM| = |
| cnd. |
| | 2 | |
Pozdrawiam.
17 lip 19:01
Vax: Aha, można to zrobić jeszcze korzystając z tego, że długość odcinka łączącego środki 2 boków
trójkąta ma długość równą połowie długości 3 boku.
17 lip 19:03