Pomóżcie Plisssssss Oblicz wartość siły napędowej samochodu o masie 1000kg, jaka
Asia: Oblicz wartość siły napędowej samochodu o masie 1000kg, jaka na prostej drodze 200m powoduje
jednostajny wzrost prędkości od 0m/s do 20m/s. Współczynnik tarcia kół samochodu o
powierzchnię drogi wynosi 0,3.
21 lis 20:10
jacek: dobrze zrobię
21 lis 20:38
Wojteq25:

Mając drogę i prędkość końcową wyznaczamy przyśpieszenie. Korzystamy ze wzoru na
| | at2 | |
Vk=at i S= |
| , więc a=1m/s2 . Nasza siła wypadkowa to Fw=am i Fw=Fn−T, Fn− siła |
| | 2 | |
"niebieska " czyli 1000=F
n−T −−> 1000=F
n−fgm −−> 1000=F
n−3000 −−> F
n=4000N . Nasza
siła napędowa to siła F
n
Chociaż do końca nie jestem pewien czy to nie będzie ta siła niebieska + tarcie...
21 lis 20:50
jacek:

F
w=F
n−F
T=F
n−f*F
N
gdzie F
n− siła napędowa, F
T − siła tarcia F
T=f*F
N, F
N − siła nacisku , f− współczynnik
tarcia
Pole trójkąta pod wykresem jest równe drodze.
po podstawieniu i obliczeniu t=20s
Obliczam przyspieszenie samochodu Δv=v
1=20m/s
F
w=m*a=1000*1=1000N
F
w=F
n−F
T=F
n−f*F
N z tego
F
n=F
w+f*F
N=F
w+f*m*g .........podstaw i oblicz, powodzenia
21 lis 20:57
Wojteq25: tak, siła napędowa to chyba będzie siła tarcia+ siła niebieska czyli 4000N+T , T=mgf −−>
T=3000N więc siła napędu=7000N
21 lis 20:57
andrzej: m= 1000kg − masa
s=200m − droga
v0=0 − prędkość początkowa
vk=20m/s − prędkość końcowa
μ=0,3 − współczynnik tarcia
g=10m/s2 − stała grawitacji
T=μ*Fn − tarcie
Fn=m*g − siła nacisku
F=a*m − siła napędzająca samochód
Fw=F+T − siła napędowa
a=△v△t − przyspieszenie
liczymy △v:
△v=20−0−20m/s
liczymy △t:
s=v0 + vk2 * t
200 = 0+202 * t
t= 20010
t=20s
liczymy a:
a=2020=1ms2
liczymy F:
F= a*m = 1*1000=1000 N
liczymy T:
T=μ*Fn=T=μ*m*g = 0,3*1000*10=3000 N
liczymy siłę napędową:
Fw= F+T=3000N + 1000N = 4000N
F= 4kN
21 lis 21:02
Wojteq25: Rzeczywiście, popełniłem błąd siła napędowa to jest to Fn czyli będzie wynosiła 4000N, tak jak
kolegom wyszło.
21 lis 21:05
jacek: Wojteq moim zdaniem 4000N
21 lis 21:06
Wojteq25: tak, bo nasze 3000N równoważy siłę tarcia, a te 1000N to siła która nadaje ciału
przyśpieszenie.
21 lis 21:11