Oblicz prędkość pociągu
Jacek: Szosą biegnąca równolegle do toru kolejowego jedzie cyklista na rowerze ze średnią prędkością
| | km | |
12 |
| w pewnej chwili dogania go pociąg pośpieszny długości 70 m i mija po upływie 4 |
| | h | |
sekund . Oblicz prędkość tego pociągu .
21 lis 20:05
andrzej: t=4s
v1=12kmh=12m3,6s=313ms
s1=v1*t=3412ms*4s=1313m
s2=s1+70m=8313m
v2=s2t = 8313 m4s =
21 lis 20:18
andrzej: v2=8313m/4s = 201012 ms
201012 ms * 3,6= 75kmh
21 lis 20:21
dero2005:
Vr = 12kmh = 103 ms
Vp − prędkość pociągu
t − czas wyprzedzania
S − długość pociągu
(Vp−Vr) t = S
(Vp − 103)* 4 = 70
Vp = 75 kmh
21 lis 20:30
Jacek: dzięki
21 lis 20:31
wacek1042: 12m/s na 12km/h
2 paź 19:58
Osa: V∩
13 wrz 12:28