wykres funkcji :)
agatta: punkt p(3k, 1) należy do wykresu funkcji f(x)=−2x+4 dla;
i trzeba to wyliczyc
21 lis 20:04
think: czyli f(3k) = 1 i to masz policzyć, powodzenia
21 lis 20:06
agatta: jak zapisze
f(3k)=1 i dalej wpisuje −2x+4? tak

czy nie?
21 lis 20:10
think: nie, f(3k) ten zapis oznacza że wszędzie tam gdzie był x masz wstawić 3k
np
f(x) = 5x − 16
to wtedy f(2k) = 5*2k − 16
21 lis 20:14
agatta: czyli taak
f(3k)=−2*3k+4
f(3k)=−6k+4
f(3k)=−10k
i dalej podzielic przez 10 czy 3?
21 lis 20:17
think: nie dalej masz powiedziane że f(3k) = 1 więc porównaj
1 = −10k masz przecież wyliczyć dla jakiego k punkt p należy do wykresu funkcji.
21 lis 20:18
agatta: nie wiem jak to ma byc;
:(
1=−10k ja to bym podzieliła przez −10 zeby k stało samo
21 lis 20:22
think: no bo i tak masz zrobić...
21 lis 20:23
Tragos: no dobrze, masz wyliczyć k, czyli dzielisz na (−10), po dzieleniu masz już odp do zadania
21 lis 20:23
think: ajjj
ale −6k + 4 to nie to samo co −10k
21 lis 20:24
think: zostaje −6k + 4
i teraz masz rozwiązać kiedy
1 = −6k + 4
dodałaś te dwa wyrażenia, a nie wolno to tak jakbyś chciała połączyć niebieski i czerwony i
twierdzisz, że to kolor i to kolor więc można...
21 lis 20:25
21 lis 20:27
agatta: no to jak mam to zrobic do konca?
zostaje −6+4 i co dalej?
21 lis 20:28
think: zostaje −6k + 4 = 1
| | 1 | |
masz wyliczyć k czyli jak podałaś k = |
| |
| | 2 | |
21 lis 20:30
agatta: oki dzieki
układ jest nieoznaczony gdy jenym równaniem jest −3x+2y=2 a drugim?
A −2y=−3x+2
B 3x+2=2y
C−3x−2=6y
D 3x−4=−2y
21 lis 20:35
21 lis 20:38
agatta: czyli to bd tak
(to w klamerce)
−3x +2y=2
3x−2y=2
−3 i 3 sie skracaja tak jak 2y i −2y
to sie róna zero tak to trzeba robic?
pod wszystkie mam podstawiac?
21 lis 20:44
think: lub zapisz swoje równanie w postaci
−3x − 2 = −2y i poszukaj drugiego takiego samego, ewentualnie przemnożonego przez (−1)
21 lis 20:48
agatta: to bd odpowiedz a
21 lis 20:54
think: sprawdź dokładnie, czy wszystkie znaki się zgadzają
21 lis 20:57