oblicz sume kwadratow
erika: oblicz sume kwadratow wszystkich pierwiastkow wielomianu W(x)=x4−πx2+√2
21 lis 20:00
Godzio:
W(x) = x
4 − πx
2 +
√2
x
2 = t, t ≥ 0
W(t) = t
2 − πt +
√2
Δ = π
2 − 4
√2
√Δ =
√π2 − 4√2
| | π + √π2 − 4√2 | | π − √π2 − 4√2 | |
t1 = |
| , t2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π + √π2 − 4√2 | | π − √π2 − 4√2 | |
x2 = |
| lub x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
12 = x
22 x
32 = x
42
x
12 + x
22 + x
32 + x
42 =
| | π − √π2 − 4√2 | | π − √π2 − 4√2 | |
2 * |
| + 2 * |
| = |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 20:07